Przejdź do głównej zawartości

Mrożenie szokowe

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i równocześnie najbezpieczniejszych sposobów z przedłużania trwałości towarów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, niemniej jednak pozwala zachowanie jego trwałości przez sporo miesięcy, co jest niemożliwe, w sytuacji innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody użycie mają przyszłościowe technologie, w których celem jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i jednocześnie powiększenie sposobność produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia pozwala niemalże natychmiastowe zamrożenie sporej ilości mięsa, warzyw, owoców albo innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, by mrożone produkty wyglądały prawie że tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia daje możliwość osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na sam początek wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym okresie czasu wygenerować więcej mrożonek. Szokowa metoda mrożenia doskonale kontroluje się w branży owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić relatywnie szybko i w opakowaniach wyglądają one de fakto dobrze. Mrożenie szokowe to forma tańsza niż inne, gdyż ostatecznie wykorzystuje mniej energii. Ta metoda jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Źródło: mrożenie szokowe.